Jaga Gigi Boleh Elak Masalah Jantung | Projek Wachaaaaaaaaa
Related Posts with Thumbnails

Jaga Gigi Boleh Elak Masalah Jantung

Di tulis oleh Encik Anif 05 September 2007

LONDON: Pakar menemui cara paling mudah mengelak dari serangan jantung iaitu dengan memberus dan membersihkan gigi selalu, lapor akhbar Daily Mail.

Amaran supaya kerap membersihkan gigi dikeluarkan selepas doktor mendapati golongan yang mempunyai sekatan paling teruk dalam arteri mereka turut mengalami penyakit gusi teruk.

Ada bukti semakin jelas antara penyakit gusi dan jantung tetapi dakwaan kajian itu adalah yang pertama menunjukkan setiap penyakit itu mungkin berkaitan.

Penyakit gusi kronik yang digelar periodontitis, terjadi apabila sisa buangan atau plak berkumpul di sekitar gigi dan menyakitkan gusi.

Plak tertanggal apabila gigi dijaga dengan sempurna.Bagaimanapun, kegagalan memberus dan membersihkan gigi boleh membawa kepada gusi yang sakit dijangkiti. Gigi menjadi longgar malah tercabut. – Agensi.

Sumber: Berita Harian 05/09/2007

0 Responses to Jaga Gigi Boleh Elak Masalah Jantung

Networked Blogs

Selamat datang ke Projek Wachaaaaaaaa! Tahniah diucapkan kerana telah berjaya menemui komuniti ini di Cyberspace. Sila tinggalkan komen pada posting dan jika sudi marilah ber"live" chat dengan rakan-rakan yang lain. Sekian, terima kasih.

Advertisement

Leave A Message

Listed @

CCleaner - Freeware Windows Optimization Spread Firefox Affiliate Button Fight spyware with SpybotSD Use OpenOffice.org Free PageRank Checker Picnik: photo editing awesomeness Photobucket Photobucket Society Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites

PostRank

Album

Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami

Blog Archive