Di Sebalik Nama Taufan | Projek Wachaaaaaaaaa
Related Posts with Thumbnails

Di Sebalik Nama Taufan

Di tulis oleh Encik Anif 08 December 2006

Oleh AZLINARIAH ABDULLAH (WARTAWAN UTUSAN)

KITA dihidangkan menerusi kaca televisyen dan paparan di akhbar dengan kesan malapetaka alam yang berlaku kepada dunia dalam dua tiga tahun kebelakangan ini. Kesannya itu, seperti hilang harta benda, orang tersayang dan sebagainya cukup menyentuh jiwa, walaupun di sini, kita dilindungi daripada bencana-bencana seperti itu.

Atas dasar ikatan kemanusiaan, kita turut terpanggil untuk ‘terlibat’ sama berkongsi rasa dan duka mereka mengharungi taufan, gempa bumi, tsunami atau banjir buruk.Pada tahun 2005, dunia menyaksikan banyak bencana alam buruk berlaku. Ini termasuk gempa bumi di Aceh dan taufan Katrina serta Rita di Amerika Syarikat (AS). Apabila berlakunya bencana, lebih-lebih lagi yang meragut banyak nyawa dan harta benda, ia menjadi lebih diingati. Itu sebabnya tsunami di Aceh kekal menjadi ingatan selain taufan Katrina.

Tidak seperti malapetaka lain, apabila taufan berlaku, ia membadai bersama-sama ‘namanya’. Tidak ada tsunami Aceh atau Jepun dalam sejarahnya, tetapi kita membilang nama-nama di sebalik taufan ini. Masakan kita boleh lupa dengan nama Katrina, Mawar, Rita, Xangsane atau Greg dan sebagainya. Terbaru, di dada media nama Durian semakin popular. Dengan banyak laporan mengenai kesan Durian ‘menghempas’ Filipina, Vietnam dan terkena sedikit tempias di Malaysia, ia kini disebut-sebut ramai.

Selebihnya, ia menghadapkan kepada kita satu soalan yang bunyinya agak lucu tetapi barangkali perlu – bagaimana agaknya taufan-taufan ini mendapat nama atau siapa yang bertanggungjawab menamakan taufan-taufan ini. Khairiyah Hasbullah, bekas pelajar pengkhususan bidang geografi di Fakulti Sains Kemasyarakatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) memberitahu, kebiasaannya nama taufan itu diberi oleh negara yang terjejas akibat bencana alam berkenaan. Katanya, Filipina dan Jepun banyak memberi nama yang mempunyai unsur-unsur atau melambangkan identiti mereka kepada taufan-taufan yang melanda. ‘‘Itu mungkin kerana Filipina dan Jepun banyak menyaksikan taufan di kawasan mereka. Dalam tempoh setahun, tidak kurang tiga taufan atau ribut tropika yang melanda kedua-dua negara itu berikutan lokasi mereka yang tidak terlindung kepada arah perjalanan angin kencang,’’ kata Khairiyah, yang kini bekerja di sektor awam kepada Utusan Malaysia.

Tetapi sebuah ensiklopedia bebas, Wikipedia pula menyebut bahawa ada sebuah jawatankuasa khusus yang bertanggungjawab menamakan taufan-taufan ini. Ensiklopedia Britanicca pula memperincikan sejarah sistem pengenalan nama taufan di mana pada satu ketika ia dinamakan sempena lokasi taufan itu berlaku – cara paling awal digunakan tetapi dihapuskan kerana sukar selain rumit diamalkan. Pernah juga pada awal abad ke-19, taufan diberi nama sempena orang keramat dalam agama Kristian. Maka sejarah memperingati nama taufan Santa Ana dan San Filipe di Puerto Rico.

Trend memberi nama taufan ini mengalami sedikit anjakan pada tahun 1950-an apabila sistem pemberian nama mengikut abjad diperkenalkan oleh sekumpulan ahli kaji cuaca Amerika Syarikat (AS). Tetapi menariknya, hanya nama-nama wanita digunakan. Maka, lahir nama taufan Able, Barbara, Carol, Dolly dan sebagainya. Sistem pengenalan tersebut telah digunakan secara meluas di Barat. Bagaimanapun, kumpulan aktivis wanita di AS menyuarakan rasa kurang senang dengan penggunaan nama orang perempuan dalam sistem berkenaan. Dan, demi keadilan, pada penghujung 1970-an, nama orang lelaki turut dimasukkan secara bergilir-gilir dalam senarai tersebut. Justeru terpahat dalam sejarah adanya nama Max, Ramon, Todd, Kenneth berselang-seli dengan nama Rita, Katrina, Veronica dan sebagainya.

Sistem berkenaan turut diguna pakai oleh jawatankuasa siklon tropika yang terletak di Miami dan Honolulu di AS, Fiji, India, Jepun dan pulau di Lautan Hindi. Britanicca seterusnya menyebut bahawa, pemilihan nama itu akan diselaraskan oleh jawatankuasa peringkat antarabangsa iaitu Pertubuhan Kaji Cuaca Sedunia (WMO). Menariknya, nama taufan itu turut juga terdedah untuk dihapuskan. Sebagai contoh jika taufan itu menyebabkan kadar kematian atau kerosakan harta benda yang tinggi, ia tidak akan digunakan lagi.

Antara nama taufan yang telah dihapuskan ialah Andrew, Diana, Georges, Jane dan Mitch. Di Asia pula, nama-nama seperti Rusa, Vamei, Imbudo, Chataan dihapuskan dan masing-masing digantikan dengan Nuri, Peipah, Molave dan Matmo. Sudah hampir pasti bahawa Katrina, Rita, Stan , Dennis dan Wilma akan dihapuskan namanya memandangkan ‘mereka ini’ semua mendatangkan kemusnahan yang bukan sedikit darjahnya.

Sementara itu, Jawatankuasa Taufan bagi kawasan bahagian barat Lautan Pasifik Utara dan Laut China Selatan telah memperkenalkan satu teknik baru menamakan taufan-taufan. Nama-nama taufan akan diletakkan dalam beberapa senarai dan ia akan disusun mengikut turutan abjad negara dalam jawatankuasa tersebut. Malaysia turut menganggotai jawatankuasa berkenaan yang terdiri dari 14 buah negara. Selain Malaysia, anggota lain ialah Kemboja, China, Korea Utara, Hong Kong, Jepun, Laos, Macau, Filipina, Korea Selatan, Thailand, AS dan Vietnam. Tugas setiap negara anggota ini ialah menyumbang 10 nama, bermakna 141 buah nama setiap pusingan.

Penggunaan nama taufan dilakukan secara pusingan mengikut senarai-senarai yang disediakan. Jawatankuasa itu berpusat di Jepun. Paling unik, pemilihan nama- nama taufan itu melambangkan identiti Asia sendiri. Malaysia turut menyumbangkan beberapa nama seperti Jelawat, Sepat, Rusa, Nuri dan Mawar. Nama Mawar cadangan Malaysia itu digunakan pada taufan yang melanda Filipina dan Vietnam pada Mei 2005. Perlu diingatkan nama taufan yang dicadangkan boleh sahaja menggambarkan buah, tumbuhan, individu, binatang dan sebagainya.

Menarik juga, Filipina, melalui sebuah jawatankuasa meteorologi bertindak sendiri menamakan taufan yang melanda negara mereka. Misalnya, taufan Xangsane sumbangan Laos yang bermakna gajah ditukar menjadi Milenyo apabila ia menghampiri Filipina. Seperkara yang penting, mungkinkah nama Taufan Durian, yang sekarang membelasah Filipina dan Vietnam itu adalah cadangan Malaysia memandangkan ia adalah buah yang diberi julukan ‘Raja Buah’ di negara ini?

Laporan AFP dan Reuters sebelum ini menyebut bahawa, Durian diambil sempena nama buah yang sangat popular di Asia Tenggara. Tetapi sebenarnya, Durian itu ialah nama yang dicadangkan oleh Thailand, bukannya Malaysia.

0 Responses to Di Sebalik Nama Taufan

Networked Blogs

Selamat datang ke Projek Wachaaaaaaaa! Tahniah diucapkan kerana telah berjaya menemui komuniti ini di Cyberspace. Sila tinggalkan komen pada posting dan jika sudi marilah ber"live" chat dengan rakan-rakan yang lain. Sekian, terima kasih.

Advertisement

Leave A Message

Listed @

CCleaner - Freeware Windows Optimization Spread Firefox Affiliate Button Fight spyware with SpybotSD Use OpenOffice.org Free PageRank Checker Picnik: photo editing awesomeness Photobucket Photobucket Society Blogs - Blog Catalog Blog Directory Add to Technorati Favorites

PostRank

Album

Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami Sekolah Kami

Blog Archive